Świąteczne potrawy z całego świata - część pierwsza

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie potrawy bożonarodzeniowe są najpopularniejsze w różnych krajach na całym świecie?
Ferratum, odkąd powstało w 2005 roku, aktualnie prowadzi swoją działalność już w 25 krajach. W związku z tym, postanowiliśmy przygotować krótką notatkę na temat świątecznych potraw dla każdego z krajów, w którym funkcjonujemy.
Zestawienie zostało przygotowane w kolejności alfabetycznej. Niniejszy artykuł zawiera pierwszą połowę opisywanych krajów. Kolejna część zostanie zaprezentowana w następnym tygodniu.

Australia

Świąteczne potrawy z całego świata W Australii Święta obchodzone są w dniu 25 grudnia. Tradycje bożonarodzeniowe wywodzą się z osadnictwa brytyjskiego z XVIII wieku.
Kolacja świąteczna składa się z pieczonej jagnięciny, indyka lub innego drobiu z nadzieniem, pieczonymi ziemniakami, sosem oraz pieczonymi warzywami. Do pozostałych świątecznych smakołyków należą pudding, tarty i kruche ciasteczka.
Z uwagi na to, że na półkuli południowej podczas Świąt panuje lato, w ciągu ostatnich kilku dekad wśród Australijczyków popularne stało się grillowanie w tym okresie.

Brazylia

Populacja Brazylii jest mieszanką różnych kultur, co widać podczas doboru świątecznej żywności. Główny posiłek serwowany jest późnym wieczorem 24 grudnia.
Tradycyjna świąteczna kolacja może składać się z wieprzowiny, indyka, szynki i sałatek podawanych z ryżem, z dodatkiem rodzynek lub orzechów włoskich. Popularnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana z jabłkami i rodzynkami.
Świąteczne desery obejmują owoce tropikalne oraz lody. Ulubionym deserem jest tak zwana Rabanada, rodzaj lekko smażonych francuskich tostów, w sosie śmietankowym i cynamonem.

Bułgaria

Obchody Bożego Narodzenia rozpoczynają się 24 grudnia posiłkiem składającym się z wielu dań. Posiłek jest całkowicie wegetariański, a najczęściej są to zupy, fasola, kapusta, a także słone wypieki. Spożywa się również liście kapusty nadziewane ryżem i warzywami, a także mnóstwo owoców i orzechów, szczególnie ważne są orzechy włoskie.
Kolejna bułgarska bożonarodzeniowa tradycja to bochenek chleba zwany potocznie pitą, który jest tradycyjnie wypiekany z monetą w środku.
Podczas Wigilii spożywa się dania wegetariańskie, jednakże w dniu 25 grudnia, posiłek koncentruje się wokół mięsa, często wieprzowiny.

Kanada

W Kanadzie anglojęzycznej tradycyjny świąteczny posiłek jest połączeniem tradycji angielskich i amerykańskich. Boże Narodzenie obchodzi się 25 grudnia, a tradycyjny obiad składa się z nadziewanego indyka, warzyw, ubijanych ziemniaków oraz sosu żurawinowego.
Natomiast w Kanadzie zamieszkałej przez francuzów oraz kanadyjczyków popularny jest gulasz z pokrojonej na kawałki wieprzowiny bądź wołowiny, podawany w cieście z sosem pomidorowym.

Chorwacja

Podobnie jak kilka krajów Europy Środkowej i Wschodniej, w Wigilię Chorwaci powstrzymują się od jedzenia mięsa. W zamian za to spożywają suszonego dorsza, a także inne rodzaje ryb jako główny posiłek.
W Boże Narodzenie na stołach pojawia się gęś, indyk lub kaczka podawana z bułką makową, roladkami nadziewanymi mięsem mielonym oraz kapustą, i plackiem figowym. Ciasta oraz ciastka również są popularnymi przysmakami, zwłaszcza wypełnione dżemem, galaretką lub czekoladą.

Czechy

Bożonarodzeniowa kolacja w Czechach spożywana jest wieczorem 24 grudnia. Tradycyjny świąteczny posiłek składa się z zupy, smażonego karpia i sałatki ziemniaczanej.
Inne czeska słynna potrawa przypomina tradycyjne naleśniki, które mogą być serwowane na ostro lub słodko. Można dodać do nich nadzienie owocowe, takie jak truskawka lub morela, a także szynkę, ser lub szpinak i czosnek. Popularne są również grillowane kiełbaski.
Na słodko czesi uwielbiają strudel, pierniki oraz wszelkie świąteczne ciasteczka. Szczególnie słynny jest pleciony placek na słodko, z rodzynkami i migdałami.

Dania

Podobnie jak inne kraje skandynawskie, w Danii tradycyjny świąteczny posiłek serwowany jest 24 grudnia. Główny posiłek składa się z pieczonej wieprzowiny, gęsi lub kaczki, podawanej z ziemniakami, czerwoną kapustą i sosem. Jako deser, najpopularniejszy jest pudding ryżowy.
W Danii, na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasteczek maślanych. Te popularne ciasteczka stały się nawet częścią świątecznej tradycji w wielu innych krajach na całym świecie.

Estonia

Tradycyjne estońskie jedzenie, spożywane podczas Wigilii obejmuje kaszankę, kiszoną kapustę i wieprzowinę, która podawana jest z pieczonymi ziemniakami. Na świąteczny deser, estończycy jadają pieczone pierniki.

Finlandia

Tradycyjne fińskie Święta Bożego Narodzenia to prawdziwa uczta w postaci bufetu, niżeli dwudaniowego posiłku. Na świątecznym stole znajduje się wiele różnych potraw, często rozstawionych wokół dużej szynki świątecznej, którą spożywa się z musztardą oraz chlebem.
Inne popularne potrawy to ryby, zapiekanki z wątróbką i rodzynkami, ziemniaki, ryż oraz marchew.

Francja

Obchodzona w Wigilię, wielogodzinna kolacja jest tradycją we Francji. W czasie jej trwania, na stołach można znaleźć potrawy takie jak mięso z indyka, gęsi lub kaczki nadziewane kasztanami, ostrygi, wędzony łosoś lub pieczona kaczka.
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć kremowego ciasta, dostępnego w różnych smakach, takich jak czekoladowe czy orzechowe.

Niemcy 

W Wigilię popularnym posiłkiem są kiełbaski, podawane z sałatką ziemniaczaną i jarmużem. Przygotowywane są z dodatkiem śmietany, a także świątecznymi sezonowymi przyprawami. Karp oraz gęś, to również tradycyjne dania, często podawane z czerwoną kapustą.
Jeśli chodzi o świąteczne smakołyki, Niemcy mają wiele różnych tradycji, które stały się bardzo znane na całym świecie. Należą do nich ciasto pieprzowe, ciasto miodowe, pierniki, ciasteczka pikantne, a także słynne ciasto owocowe z marcepanem, migdałami i suszonymi owocami.

Łotwa

Tradycyjne łotewskie święta składają się z dwunastu potraw, choć liczba tych dań współcześnie często ulegała zmianie.
Potrawy zawierają mięso wieprzowe, gotowane zielonym groszkiem i sosem wieprzowym. Popularne są też dania z kapustą i kiełbasą, tartą bekonową, śledziem z burakami, marchewką lub jabłkiem, a także słynna pikantna galareta z mięsem, podawana z majonezem, chrzanem lub octem.
Na deser podaje się tradycyjnie wypiekane ciasteczka i pierniki.
Czy znasz inne potrawy z tych krajów, które pominęliśmy na naszej liście?
Druga część listy zostanie opisana w kolejnym poście, już za tydzień.
 
Yes